klik laju laju laju

Thursday, November 5, 2009

:: ikan salmon + udang & sotong tempura + masak lemak udang nenas


salam  semua..
huhu sejuknya petang ni..hujan je kan skang ni..
hari ni aku agak rajin utk masak..hehhe..so lunch td aku n mama masak bersama-sama..
ade ikan salmon yg dh lama kat dlm fridge tu..tergolek2 je kesejukan dlm fridge..hehehe..
then aku ckp dgn mama, salmon ni goreng je la ek..my mum said ok!..so aku goreng ikut suke aku la..



ikan salmon ni aku gaulkan sedikit dgn asam jawa dan juga perahkan sedikit air limau nipis..
selain menghilangkan bau hanyir ikan salmon ni, bau wangi air limau nipis tu menambah selera le...heheh
goreng dgn minyak yg sedikit je ikan ni and the best part is bile makan kulit ikan yg garing tu..wallah!sedap u!





 

sotong and udang tempura...my feveretooo!!..





masak lemak udang nenas..i loiiike it too..masam manis pedas!..
ha lupe lak nak snap ikan masin tenggiri ..potong bawang sket + cili padi sket then perah air asam limau....hehhe,,terangkat u!..

~till now






3 comments:

kakchik said...

salam nyza,
beberapa hari lepas kakchik pun masak salmon tapi buat salmon berkicap. susah bebenor nak habiskan lauk tu sebab kat rumah ni lauk ikan hanya kakchik, ummi, ayah dan cik abe je makan. adik2 jangan harap le...
kalau bab makan kakchik dok no 1 tapi bab masak ni selalu cok no 2 je kat rumah ni. sebab selalu je jadi penolong tukang masak. bila dah kembali dok rumah sendiri barulah jadi no 1 balik.
teringin nak try masak tempura tu tapi kena tunggu naik rumah sendiri la. sekarang ni tak sesuai sebab ahli keluarga semua jenis makan makanan kampung.

KIRIS said...

nyza.. cube ko try wat salmon msk kari.. sedap!! tp bear in mind..jgn biar ikan lama2 dlm gulai mendidih..nanti hancur.. other recepi, ko basuh n lap gune tisu..then cairkan butter sket.. grg la ikan tu.. sprinkle some salt n papper.. that's it.. mmg cara!!

Anonymous said...

bile mak masak masak lemak udang???pesal aku xtau pon???eeeee...xaci...