klik laju laju laju

Tuesday, November 3, 2009

:: a moment @ dusun ::




hah..ni aku nk tempek gambo-gambo kat dusun last weekend!..enjoy ya!





ape tu??



 

 

 

 

 

 

tapau jgn tak tapau!

 

 

 

 

 

posing bersama tuan tanah!..heheheh

 

ni la HR manager aku..

 

cute sabirah!


 
  tapau lagi!

~till now





: : kek coklat kukus :::

salam semua..
n3 kali nk update kek coklat yg aku buat last weekend..lupe lak nk update..hehhe
ni first time trying my hand nk buat sendiri kek coklat neh..selalu tu mmg aku beli je..
ni teringin plak nak buat sendiri..cari punye cari , aku masuk umah kak dayangjack ni,jumpe la resipi kek coklat kukus,,tgk die punye bhn sume,cam senang je..so aku pun "ON" la..hehhe..kak dayang,mintak izin C&P resipi kat sini ye..tq kak..
 

 
 
 
Bahan-bahan : loyang 7 inci (gandakan bahan2 utk loyang besar)

Bahan A :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 sk baking powder
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 1/3 cawan horlicks
Bahan-bahan di atas perlu diayak sekali dan ratakan.

Bahan B :
  • 225 gm mentega
  • 3/4 cawan gula kastor (dikisar halus spt gula ising)
  • 4 biji telur gred AA
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air dgn api sederhana. Griskan loyang kek dan taburkan sedikit tepung.
  2. Putarkan mentega bersama gula hingga berkrim dan gebu (guna kelajuan maxima).
  3. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
  4. Masukkan susu pekat dan putar lagi.
  5. Masukkan bahan A sedikit demi sedikit sambil diputar.
  6. Akhir sekali masukkan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan ke dalam loyang kek dan tutup dgn kertas foil.
  8. Kukus selama 1 jam.
  9. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.
  10. Boleh hiaskan dgn topping kesukaan masing2 jika suka (tak letak pun takpe sb kek ini sudah cukup manis dan moist)
****boleh gantikan tepung gandum dgn tepung naik sendiri jika suka.

Hiasan topping/ganache yg biasa dayang buat: (utk kek saiz kecil)
Cara A :
  • 50 gm butter
  • 100 ml ready whip topping
  • 100 gm coklat masakan
Cara-cara : Cairkan coklat dan butter. Masukkan whip cream td dan kacau hingga pekat berkilat. (guna kaedah double boil)

Cara B :
  • 50 gm butter
  • 100 ml susu segar
  • 100 gm coklat masakan
Cara-cara memasak sama seperti Cara A.



 

ini la hasilnye..mmg sedap kek ni..sgt moist...bile mkn tu tak la tersedak2..
ha ape lagi amik la sorang sepotong...sila-sila....hehehe

~till now

p/s - ok gak air tangan aku neh...hehehe puji diri sendiri

:: n3 ke-100 ~award dari Hasue ~

yeah...ni dh n3 ke-100..terima kasih banyak2 kepada sesiape yg sudi
menjengah masuk ke blog aku yg tak seberape ni..tak kire la kpd follower or silent reader..
sesungguhnye aku amat2 menghargai sokongan dr kamu semua..
aku bertambah semangat utk berblog lagi neh..semakin hari semakin best..walaupun di alam maya sahaja kite bersahabat,ttp ianya menyeronokkan...thanks to all!

so aku nak tempek award dr Hasue ni..so kepada kawan-kawan di alam maya ni,aku panjangkan award ini kpd kalian semua..jemput la ambik ye..jgn malu2..tampal shantek2 kat umah masing...sayang korang semua!!!



jemput amik ye kawan-kawan...jgn segan-segan

~till now