klik laju laju laju

Monday, January 2, 2012

Padang, West Sumatera - Day 01





















Assalamualaikum..
Happy new year tuk semua..semoga tahun 2012 menambahkan rezeki kita, dipermudahkan segala urusan,insyaallah..

My 1st entry in 2012,setelah lama jugak tak update blog ni..
Bila virus M byk sgt ni la jadinye,hehe..insyaallah semoga tahun baru ni,azam baru nk update blog bertambah2,heheh

Okay, cik niza nk cite sket vacation cik niza baru2 ni,utk kenangan masa depan..nnt senuym sendiri la tgk gmbar masa muda mudi ni..muda kew? Dh 3 series dh this year huhuhu..wateva it just a number,semoga sepnjang hidup ni dikelilingi dgn org2 yg tersayang,itu yg lebih penting kan..

9/12-13/12 yg lepas cik niza ke padang,west sumatera,5D4N..ape ye yg ade kat padang?sume org tny kat i camtu tau..nk tau g sendir la..hahaha..hokay2 i cerita. .

1st day sampai airport padang (bandar udara internasional minangkabau) jam 8 pg indonesia..fyi kat padang lambat sejam dr kite kat mesia..smpai je airport cek imegresion sume, our tour guide pak anang dan pak feri dh tgu dari raun sumatera tours and travel..lps tu kitorang g bfast kat local rest,mkn yg light je..masa tu mkn tempe goreng yg sgt maveles(tempe pun sedap sbb lapar punye pasal)..dan juga order pokat jus,paka anang pesan try minum sarsak juice..nk tau apebendenye tu?? Air durian belanda.hehehe..tp mmg sedap..mcm mkn durian belanda betul2..terasa lagi kat tekak ni lagi.hehehe

Pastu kitorang teruskan perjalanan lagi,.masa dalam van pariwisata byk info yg pak anang bg tau kat kitorang,tp masa ni mengantuk gile,hahahah..then kitorang ke air terjun lembah anai..sgt jernih airnye,bak kata pak anang,jika dibasuh muke dgn air terjun ni insyaallah awet muda,nmpak muda 5 tahun katanya,hahaha

Slps itu kami lunch di rumah makan pak datok..apalagi ,nasi padang la menu kami,tp bile dh berada dipadang,tak lagi dipanggil nasi padang la..cuma kite dimsia sebut nasi padang,hehehe..alhamdulillah,kenyang. .dihari pertama masih lagi lalu utk mkn nasi padang ni..knp? tgu jwpnnye di next n3 ye..

Kemudian, kami dibawa untuk membeli belah di Puteri Minang ,aduhaiiiii ini lah keistimewaan nagari minang ini, sulaman tangan yg halus,material yg sgt berkualiti berbanding dgn di Bandung..rasa mcm nk borong semua..haha..sy memborong telekung disini.heheh

Lps menghabiskan hmpir 2juta rupiah, pak anang membawa kami ke Pandai Sikek yg terkenal dgn kerajinan songket dan kraftangannye..nk tau ape makna Pandai Sikek tu..Pandai Sikek adalah bahasa minang yg bermaksud pandai sikat,sikat didalam erti kata menenun..mmg cantik2 tenunan dan sulaman disini..

Kemudian ke beberapa kedai lagi kami singgah utk membeli kain,telekung,cendera hati dan lain2 lg.antaranya linduang bulan,lg ape ek tak ingt la heheheh.baru hari pertama poket sudah nipis.hahaha harus ditukarclagi jutaan rupiah..

Perjalanan hari yg pertama sgt lah jauh dan panjang,kerana kami akan bermalam di maninjau..sepanjang perjalanan,sawah padi sentiasa kelihatan,sgt cantik,aktiviti utama org minang ni adalah berniaga dan bertani,mereka sgt rajin,tiada tanah kosong yg kelihatan,semuanya mereka tanam,.jagung, bawang, kobis,dan mcam sayuran lagi..

Kami sampai di maninjau nuansa resort lebih kurang 6 ptg..sgt letih hari pertama ni.tp cik niza sgt happy..mandi,solat,dinner di resort,dan zzzzzzzzzzz..cuaca di maninjau i.i sgt sejuk,sama seperti di cameron highland..tp lg sejuk rasanye..at 750 meter from sealevel, my 1st night in west sumatera are sooo heaven..esok pg2 kena packing balik,sbb the next night kami bermalam di bukittiggi pulak..

Ok lah,mata cik niza pun dah berair2 dah ni,dh sgttttt mengantuk..next entry kite sambung lagi cite utk Day 02 ye..



Sayang kamu semua,nite nite..salam
Published with Blogger-droid v1.7.2

1 comment:

Raun Sumatra said...

salam dari Raun Sumatra,.. Trimakasih sudah mempercayakan perjalanan anda bersama kami,..semoga bertemu kembali..

Raun Sumatra Tour And Travel
Jl. Ahmad Yani No. 99 Kampung Cina Bukittinggi
Telp : (0752) 21133 ( Hunting )
Email : raunsumatra@yahoo.com
website : www.raunsumatra.com / www.raunsumatra.travel