klik laju laju laju

Tuesday, October 27, 2009

::weekend activities::


salam semua...
apa khabaq semua..rs cam dh lama tak buat entry..huhu
n3 kali ni nk update ape yg aku buat last weekend..
mmg this weekend aku akan ke senawang ke rumah pakcik aku..
tp b4 that singgah umah sedara aku di pulau meranti,puchong..mase raya tak semat nak g,byk sgt sedara yg nk dilawati..so takpe la,tak raya pun takpe,,kitorang redah je..hehehe..
tp suke g umah die ni,sbb suasana kampung..dulu die dok serdang,so lepas pencen,beli tanah & buat umah sendiri,,pastu die ni jenis yg suke berkebun,,mcm la ade kat sekeliling umah die...kite tgk ape yg ade ye..




limau purut





pokok betik..





cekur (wong jowo ngomong kencur)





pokok cempedak..





cili hijau...





pokok buah dokong..cani rupenye..fes time aku tgk..





dragon fruit..





daun karipulai





limau kasturi...





buah mengkudu...





pokok pisang..pisang ape jgn tny aku..mmg failed le..heh





pokok rambutan,,tp belum masak lagi ..sedih!





pokok asam...manis tau!bukan masam





tebu..yg dh siap di tebang..hehe





ayam pun ade..





mbek mbek pun ade..hehe




ni aku rs yg paling unik sekali..hehehe..

mcm2 ade..pendek kate klu nak masak tu tak yah ke kedai..toleh kanan toleh kiri sume ade depan mata..senang kan..tp kene rajin la..klu tak,tak dapek do!..hehhehe
pakcik aku ni pun ade buat sembelih kambing utk aqiqah..sape yg nk bt aqiqah anak2 tu bole la bg tau aku..seekor kambing siap sembelih rm650..calling2 la klu ssape yg berhajat tu ye...

lepas makan2 sume, kitorang pun bertolak ke senawang..sampai senawang b4 maghrib..
then pakcik aku hidang kan kitorang sume sate tulang jelebu..fes time makan..mmg sedap..
aku mkn 4 cucuk dh kenyang..4 cucuk je..cam tak percaya..aku mmg satay lover,klu 10 cucuk pun bole habis..kite tgk ape ghupe satay tulang ni ye..




ni la die satay tulang jelebu tu..,,shedap tau!

pastu malam tu makcik aku ajak aku buat moist chocolate cake..die dh beli mix flour yg ready made..so tinggal tambah tepung 2 biji + butter yg dicairkan + satu cawan air + 1 1/2 cawan susu pekat..pastu mixed je sumenye...





senang je..n rasenye pun sedap...try la..

then hari ahad tu,aku ke rumah kawan aku di kuala kelawang..aku melawat die yg baru deliver..
ni la die gambo MUHAMMAD LUTFIL HADI (buat tatapan ibu kaseh nun jauh di Oslo sana,hehe)





amy ni la lutfil yg bam bam pipi die..ko bole jadi kan menantu ni..hehe..

~till now

4 comments:

KIRIS said...

alololo..cumelnyer...geramzzz...gigit idung sket boleh??skettt jerk...eheh.. niza..1 je ke gambar?? kemut la..boh la lg..

kakchik said...

MashaAllah... bestnya kalau jadi anak buah pakcik nyza. Untungnya orang ada tanah dan tahu pula berbudi kepada tanah, hasilnya boleh tengok dengan nyata.
Untung!

nyyzza said...

salam kak cik..tu la,untung klu berbudi kpd tanah..mmg dpt hasilnye dpn mata..tu pun niza tak snap gmbar ikan keli,ikan talapia yg die bela..hehhe

nyyzza said...

amy.nnt aku letak lagi,klu aku jumpe along..insyaAllah ade nnt gmbar si lutfil bam bam ni..tguuu